Indiferent de organizațiile care se ocupă de monitorizarea și măsurarea gradului de poluare de pe întreaga planetă, statisticile arată că există zone și orașe care nu lipsesc aproape niciodată de pe listele... înnegrite de smog.
Cele mai noi rapoarte științifice susțin cu argumente că 100 de orașe care au cea mai alarmantă poluare din lume se află în Asia. Potrivit IQAir care urmărește calitatea aerului la nivel mondial, 83 dintre acestea sunt în India. Cercetătorii au avut în vedere în special particulele fine din aer (PM2,5) care este cel mai mic poluant, dar cel mai periculos pentru sănătate.
Potrivit standardului exprimat de OMS, acest parametru nu ar trebui să depășească un nivel mediu de 5 micrograme pe metru cub. Au fost analizate 7800 de orașe din 134 de țări, dar numai 9% dintre ele s-au înscris în această valoare admisă. Celelalte o depășesc de cel puțin 10 ori. Begusarai, un oraș din nordul Indiei, a atins cifra record de 118,9 (de 23 de ori mai mare decât valoarea acceptabilă!) și astfel s-a situat anul trecut pe locul 1 în topul celor mai poluate orașe din lume.
Alte orașe unde populația inspiră... aer foarte murdar?
Ahwaz (Iran) - motivul este legat de industria grea din oraș, care folosește petrol, metal și gaze naturale în procesele de producție.
Hanoi (Vietnam) - cele peste 8 milioane de vehicule înmatriculate în oraș (autoturisme și scutere) provoacă 30% din poluare, la care se adaugă alte 30 de procente din emisiile industriale. Numărul de locuitori din Hanoi este de peste 7, 5 milioane.
Ulan Bator (Mongolia) - în lunile de iarnă, sobele cu lemn sau cărbune produc până la 70% din smogul existent în oraș, completat fiind de emisiile poluante industriale.
New Delhi (India) - 10 milioane de locuitori, un trafic rutier cu 3,5 milioane de mașini, plus numeroasele fabrici pe bază de cărbune.
Pe listele negre sunt nelipsite de obicei: Lahore (Pakistan), Riad (Arabia Saudită), Cairo (Egipt), Dhaka (Bangladeș), Ciudad de Mexico (Mexic), Bagdad (Irak).