Aud destul de des oameni care spun că urăsc cuvântul Reciclare. Îl urăsc pentru că, zic ei, îi duce cu gândul la perioade grele, de sărăcie, pe care fie le-au trăit pe pielea lor, fie le-au cunoscut din cărți și filme:
Bărbați care își duceau la croitor costumele lustruite de atâta purtare, în ideea de a le întoarce stofa pe dos. Femei care făceau același lucru cu paltoanele lor sau improvizau tot felul de șiretlicuri pentru a masca uzura de la manșete și buzunare. Rochiile ieșite din modă suportau și ele transformări succesive doar, doar ar fi putut să intre în actualitate. Lenjerii de pat, fețe de mese, te miri ce obiecte casnice și de mobilier, tot ce putea fi... reciclat... se recicla.
În zilele noastre, dominate de consumerism, când foarte mulți dintre noi cumpărăm mai mult decât ne trebuie doar pentru a avea ce să aruncăm, situația este mult mai periculoasă decât cea din vremurile de odinioară pentru că însăși planeta pe care trăim riscă să ajungă în sapă de lemn, la fundul sacului și, oricât de inepuizabilă în resurse ni s-ar părea, să nu mai aibă de unde să ne ofere atâtea materii prime cât cere societatea modernă.
Așa se face că tocmai ne aflăm într-o perioadă când începem să învățăm să privim altfel ideea de reciclare, cu ochi buni! Dacă am ști de fiecare dată când ne bucurăm de un obiect nou, cu un design atrăgător, modern... că s-a născut din reciclare am fi și mai prietenoși cu acest concept.
Ce spuneți de o terasă de vară, cu mese, scaune și fotolii cochete unde ne oprim la un suc? Ne plac. Sunt din plastic reciclat!
Cum vi se pare noul aspirator de firmă celebră, pe care l-ați cumpărat recent? 70%, chiar 100% este produs din materiale reciclabile.
Dar scaunele din unele stații de metrou ori din sălile de așteptare ale unor cabinete medicale? Confortabile, frumos colorate. Tot din plastic reciclat!
Cu siguranță vom face pace cu ideea de reciclare, o vom deprinde și ne vom bucura de ceea ce ne oferă.