De mâine tot plasticul din lume dispare. Printr-o alchimie magică, reversibilă, plasticul nu s-a inventat! Această zi de decembrie 2023 este prima fără plastic, ultima moleculă a acestui material atât de controversat a dispărut ieri de pe planeta noastră. A luat cu el tot ce era periculos, dar și tot ce, paradoxal, era... salvator pentru sănătate.
Salvator, da, pentru că în ultimele decenii medicina și industria farmaceutică au făcut salturi uluitoare în dezvoltare și nu de puține ori au avut ca aliat în acest proces de evoluție plasticul care, în variante elaborate și complexe, a adus implementări revoluționare.
Materiale precum sticla, metalul sau cauciucul au fost înlocuite de plastic. Foarte important, de unică folosință! Lista e lungă: ace, seringi, sonde, catetere, garouri, teste rapide de diagnostic, colposcoape, spirometre, holtere, audiometre, aspiratoare medicale, laringoscoape, defibrilatoare, sisteme de recoltare pentru analize, mănuși, folii, blistere, capsule, cutiuțe pentru medicamente, atele, implanturi și proteze (dantură, șold, umăr, membre superioare și inferioare, articulații)....
Sunt sterile, rezistente, ușor de folosit, mai ieftine în comparație cu variantele pe care le-au înlocuit. Cu ajutorul lor, actul medical dispune de mai multă siguranță iar pacientul de mai puține îngrijorări în privința contaminării cu diferite bacterii nocive.
Oricât de mult ne plac farmaciile absolut fermecătoare de pe vremuri, unde venerabilii farmaciști puneau în pliculețe și punguțe de hârtie prafuri vindecătoare și pastile mai puțin colorate decât cele de azi, imaginea rămâne doar de filme care evocă o epocă de demult. Să ne amintim și de practicile empirice de sterilizare de tip felcer care înfășura acele și seringile în tifon și le punea la fiert pe ochiul de la aragaz în cine știe ce vas de bucătărie?
În zilele noastre, nici în cazul dezastrelor naturale de anvergură (cutremur, inundații etc.) sau al războaielor devastatoare nu se mai recurge la asemenea soluții pentru a salva vieți. Convoaie cu ajutoare umanitare transportă acolo unde e nevoie materiale sanitare folosite de farmacia și medicina modernă.
Parcă n-am vrea să experimentăm dispariția plasticului în acest mod! Preferăm să ne luăm angajamentul că vom fi mai atenți ca să nu-l transformăm într-un poluator al naturii și, implicit, al vieții omului.