Ce înseamnă asta? O călătorie în buclă! Mai greu de înțeles, cum adică? Păi, să ne imaginăm un traseu desenat ca o buclă. Plasticul (să presupunem că e vorba de ambalaje) parcurge mai întâi o bucată de drum însoțind diferite produse care intră în casele și în viețile noastre.
Ne prinde bine, ne folosim de calitățile lui, dar în câteva zile ambalajele din plastic devin deșeuri bune de aruncat. De aruncat? Nici vorbă, de depozitat în sacii destinați plasticului, pe care apoi îi dăm pe mâna personalului ce trece prin fața locuințelor noastre cu mașinile lor pentru colectare. Mai departe plasticul parcurge o altă bucată de drum spre stațiile de reciclare.
Acolo e adevărata buclă pentru că plasticul intră într-un proces inteligent de metamorfozare, fără să se irosească nimic din materia primă folosită inițial la fabricarea ambalajelor. Se transformă în produse și variante noi, necesare multor domenii de activitate industrială. Și pleacă mai departe, desenând mereu alte bucle.
Nu ar fi greu deloc să ne înscriem și noi în acest traseu smart al plasticului, să respectăm niște reguli simple și, în loc să dăm dovadă de neglijență crasă când mai aruncăm ambalajele aiurea, să ne gândim la acea călătorie interesantă în buclă.
Și să ne amintim că peturile, de exemplu, au un potențial 100% reciclabil în timp ce natura, împovărată și sufoată cu deșeuri din plastic, are potențial zero pentru a le degrada.