La summit au participat companii puternice, în general pionieri în ale ESG-ului, care au împărtășit din experiența proprie. Companii cu nume sonore, din domenii de activitate extrem de diverse: servicii profesionale (PwC Romania), telecom (Vodafone), retail (Carrefour), bănci (ING), real estate (One Properties și Genesis), food (Sphera Group - KFC, Pizza Hut, Taco Bell), tehnologie medicală (Siemens Healthineers), construcții/canalizări exterioare (Teraplast), dulciuri (Kandia) etc.
Alături de acești pionieri ai sustenabilității în Romania, noi am participat la summit împreună cu ALPLA Packaging, lider mondial în producția de materiale plastice și reciclator de materiale plastice cu activitate internațională, specializat în sticle și capace turnate prin suflare. ALPLA este de asemenea unul dintre cei mai mari producători de soluții de ambalare din plastic rigid la nivel mondial, cu un total de 190 de fabrici de producție în 46 de țări din întreaga lume, cu aproximativ 23.300 de angajați și vânzări anuale de 5,10 miliarde de euro în 2022.
Compania ALPLA a fost fondată de Alwin Lehner cu peste 60 de ani în urmă și este în continuare o afacere de familie. Nepotul lui Alwin, Philipp Lehner, numit CEO de la 1 ianuarie 2021, și-a propus încă de la învestire să pună accent pe economia circulară și amprenta de reciclare.
Așa cum îi este obiceiul în tot ce întreprinde, ALPLA a tratat cu mult profesionalism și implicare și acest eveniment - ESG Summit. Compania a desemnat alături de echipa de management din România un reprezentant extrem de valoros de-al său, cu o pregătire, un know-how, o experiență și un CV absolut impresionante: Karl Hagspiel (Dipl. Ing. Dr. techn.), actual Senior Circular Economy Expert ALPLA, absolvent al studiilor de chimie tehnică de la Universitatea Tehnică din Viena și de la ETH Zürich.
Karl Hagspiel beneficiază deopotrivă de o vastă experiență ca fost director general al unei companii austriece de gestionare a deșeurilor, responsabil cu gestionarea filialelor internaționale și naționale precum și a companiilor asociate din Austria, Luxemburg, Elveția și Spania. În plus, a coordonat proiectele de management al deșeurilor în Egipt și India. A fost membru al FEAD (Asociația europeană de gestionare a deșeurilor la Bruxelles) în calitate de delegat al VÖEB (asociația austriacă a companiilor private de gestionare a deșeurilor), co-fondator al IV MBA Austria (Asociația pentru Tratarea Mecanică Biologică a Deșeurilor), co-fondator al Compost Quality Association Austria (KGVÖ), implicat în programe educaționale de mediu cu Murray State University (Kentucky, SUA).
Din mesajele lui Karl, m-a impresionat în mod deosebit unul foarte clar și la obiect. Zice ca ALPLA nu vorbește mult despre ESG, despre planuri sau lucruri imaginate - ALPLA chiar face. În ultimii 5 ani au investit cate 50 milioane de euro în fiecare an în ESG și extinderea continuă a activităților sale de reciclare. 250 de milioane în ultimii 5 ani! În următorii doi ani vor ajunge să dubleze nivelul investiției – mergând spre 6-700 milioane de euro. Raportul lor de sustenabilitate este disponibil oricând pe prima pagină a website-ului ALPLA. Oamenii îl întocmesc încă din 2015.
Impresionant pentru un business de familie, lider mondial în domeniul lor. Mai mult chiar decât cifrele, decât investițiile, CV-ul si realizările, m-a impresionat calitatea umană, căldura si empatia lui Karl. ALPLA spune că ei sunt “o familie de pionieri”. Karl ne-a mai demonstrat o dată astăzi prin prestația lui ca ei chiar sunt.
Mulțumim, Karl.